Bahan-bahan keperluan:
Pelet 920
Sos Raya Kuning A1
Strawberi Musang A1
Jajan atau keropok jagung
Air
Cara-cara penyediaan umpan:
Step 1
Masukkan satu kilogram pelet 920 ke dalam bekas bancuhan.
Step 2
Masukkan air 200 ml dan gaul pelet. Biarkan seketika sehingga pelet menyerap air.
Step 3
Masukkan pula Sos Raya Kuning A1 sebanyak 5 penutup botol, kemudian tambah sos Strawberi Musang A1 juga sebanyak 5 penutup botol.
Gaul palet ini hingga sebati kemudian perapkan ia di dalam bekas tertutup kira-kira 15 hingga 20 minit sebelum digunakan.
Cara-cara penggunaan umpan:
Step 1
Cucuk jajan atau keropok jagung pada mata kail (teknik apung menggunakan spring dua mata kail berpelampung).
Step 2
Kepal palet pada spring kira sebesar penumbuk. Pastikan palet mampu dikepal dengan sempurna. Jika berderai, tambahkan sedikit air pada palet.
Step 3
Lontarkan ke kawasan ikan bermain air dan tunggu sehingga umpan tersebut diragut ikan.