Korang kenal buah mangga yang dinamakan kuinin? Cuba bayangkan aroma buah mangga kuinin tu. Memang padu lagi padu dari harum manis. Tapi tau ke korang korang bahawa buah mangga kuinin boleh dijadikan bahan asas umpan memancing patin dengan menjadikannya sebagai bahan aroma dalam minyak?
Bahan-bahan:
Pallet 920
Minyak kuinin
Perisa pandan
Kelapa parut
Esen limau
Esen nenas
Air
Cara-cara penyediaan:
Penyediaan 1
Masukkan pelet ke dalam bekas bancuhan umpan, kemudian masukkan air sehingga penuh menutup pelet, biarkan seminit dan toskan kesemua air.
Ads
Penyediaan 2
Ambil kelapa parut dam masukkan ke dalam bekas bancuhan.
Penyediaan 3
Tuangkan sebotol esen limau ke atas kelapa parut.
Penyediaan 4
Ads
Tuangkan pula sebotol esen nenas ke atas kelapa parut.
Penyediaan 5
Masukkan pula pes perisa pandan sebanyak 8 penutup botol.
Penyediaan 6
Gaul kesemua bahan sehingga sebati dan kelapa parut bertukar warna sepenuhnya.
Ads
Penyediaan 7
Tuangkan kesemua pelet tadi ke dalam bekas campuran kelapa parut dan esen.
Penyediaan 8
Gaul kesemuanya sehingga menjadi sekata.
Penyediaan 9
Tuangkan minyak kuinin sebanyak 12 penutup ke atas pelet. Gaul sekali lagi sehingga kesemua pelet sebati dengan minyak dan kelapa parut.
Penyediaan 10
Sebaiknya bahan umpan ini diperap di dalam bekas kedap udara sekurang-kurangnya sehari sebelum digunakan.
Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI! Download seeNI sekarang!
Sekiranya anda kreatif dan perlu tetapi gian jugak nak memancing, anda boleh try buat sendiri gewang sesudu berikut. Ikan kalau nak makan tak tunggu gewang mahal-mahal der.
Bahan dan alatan diperlukan:
Tin aluminium
Gunting atau plier
Mata kail
Swivel
Split ring
Paku atau penebuk lubang
Marker pen
Cara menghasilkannya:
Tutorial 1
Guntingkan bahagian bawah tin aluminium. Pastikan gunting tajam dan kuat.
Tutorial 2
Gunting dan kemaskan bahagian tapak tin aluminium.
Tutorial 3
Lakarkan bentuk sesudu atau spoon anda.
Tutorial 4
Gunting tin aluminium mengikut lakaran yang dibuat.
Tutorial 5
Bentuk asas sesudu yang siap dipotong. Anda boleh membuat bentuk berbeza bergantung kepada kreativiti.
Tutorial 6
Tebuk lubang pada bahagian atas dan bawah. Untuk hasil lebih kemas, gunakan penebuk kertas.
Tutorial 7
Pasangkan mata kail dan swivel. Corakkan atau spray spoon anda mengikut kreativiti. Dan siap untuk digunakan!
Umpan pati minyak sawit atau umpan tepung merupakan umpan yang cukup mudah untuk disediakan dan kos penyediaannya juga rendah. Maka tidak hairanlah ramai pemancing kolam air tawar terutamanya di Negeri Sembilan ramai menyukai dan pandai menyediakan umpan ini.
Bahan-Bahan Keperluan:
Pati minyak sawit
Pes perisa pandan
Tepung gandum
Cara-Cara Penyediaan:
Langkah 1
Masukkan setengah botol pati minyak sawit (anggaran 200 ml) atau mengikut sukatan anda sendiri ke dalam bekas bancuhan.
Langkah 2
Masukkan kira-kira dua penutup botol pes perisa pandan.
Langkah 3
Bancuh campuran pati minyak sawit dan pes perisa pandan ini sehingga benar-benar sekata.
Langkah 4
Masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum.
Langkah 5
Bancuh adunan sehingga menjadi doh yang sesuai. Tambah lagi tepung ganduam jika adunan masih terlalu lembik.
Cara Menggunakan Umpan:
Langkah 1
Cucukkan keropok jagung pada kedua-dua mata kail (teknik perambut dua mata kail).
Langkah 2
Kepalkan adunan umpan pada mata kail yang dicucuk keropok dengan kemas dan sesuai untuk dilontarkan ke kolam.
Tahu ke anda bahawa memancing ketika hujan, memberi anda peluang lebih baik untuk menangkap lebih banyak ikan. Memang betul, tetapi ia memerlukan sedikit perencanaan...