Perisa atau pes Original sebenarnya sudah boleh digunakan terus bersama roti, palet atau dedak untuk dijadikan umpan. Untuk tarikan yang lebih, ia boleh dicampurkan dan dimasak. Malah umpan yang dimasak boleh meningkatkan lebih aroma dan tahan lebih lama.

 

BAHAN-BAHAN KEPERLUAN

UMPAN MASAK STRAWBERI EPAL *

Perisa strawberi nangka Original

Perisa pisang Original

Minuman berkarbonat perisa epal

Roti sandwic

Ads

 

 

CARA PENYEDIAAN SOS

UMPAN MASAK STRAWBERI EPAL *

Masukkan setengah botol (anggaran 150 ml) perisa strawberi nangka ke dalam periuk.

Ads

Tambahkan kira-kira 30 ml perisa pisang dan kacau campuran ini hingga sekata.

Campurkan pula kira-kira 50 ml minuman berkarbonat perisa epal.

UMPAN MASAK STRAWBERI EPAL *

Kacau kesemua bahan di atas api sederhana sehingga mendidih. Setelah sejuk, masukkan ke dalam bekas atau botol simpanan.

 

Ads

CARA PENGGUNAAN SOS

UMPAN MASAK STRAWBERI EPAL *

Sos ini boleh digunakan bersama roti sandwic, roti kentang, roti bun, palet atau juga dedak. Cara penggunaan sama sahaja dengan cara penggunaan jika menggunakan sos atau perisa lainnya.

 

Lazimnya sos atau umpan ini digunakan untuk memikat spesies patin namun ikan rohu dan tongsan turut sama menggemari aromanya.

UMPAN MASAK STRAWBERI EPAL *

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI