Marshmallow merupakan gula-gula kegemaran kanak-kanak. Namun pemancing yang terkenal kreatif telah memanfaatkan sifat disebalik marshmallow itu untuk menguatkan persembahan umpan. Berikut ditunjukkan cara untuk menggunakan marshmallow.
Menggunakan Marshmallow (Teknik Bottom)
Tutorial 1
Cangkuk marshmallow pada mata kail hingga sebaris pada perambut seperti sate.
Tutorial 2
Cangkokkan pula roti yang dipotong dadu pada mata kail. Pastikan roti dadu dicucuk melepasi mata kail dan selebihnya menutupi mata kail.
Tutorial 3
Tuangkan 3 penutup pes pacak A1, sos sawit A1 dan sos raya A1 ke dalam cawan. Atau boleh saja gunakan perisa umpan yang korang suka.
Tutorial 4
Gaulkan kesemua sos tadi.
Tutorial 5
Celupkan umpan tadi ke dalam sos yang digaul tadi
Tutorial 6
Umpan sudah siap dan boleh digunakan dengan teknik perambut batu gantung.
Cara 2: Menggunakan Roti (Teknik apung)
Tutorial 7
Tuangkan gabungan 3 sos yang dibuat tadi ke dalam bekas bancuhan yang berisi roti yang dipotong dadu.
Tutorial 8
Gaul hingga semua roti dadu mengena sos umpan sekata.
Tutorial 9
Roti itu kemudian dicangkok pada perambut 2 mata.
Tutorial 10
Kepalkan roti yang selebihnya pada mata kail.
Tutorial 11
Hingga menjadi seperti ini. Umpan sudah boleh digunakan.