Masak singgang ala Terengganu merupakan menu resipi yang amat mudah untuk dihasilkan. Ia tidak memerlukan banyak bahan rempah ratus dan boleh dihasilkan di atas bot memancing sekiranya memperoleh ikan tersebut.

 

Bahan-Bahan

 

Ikan tenggiri

Kunyit hidup (sebesar ibu jari dan dihiris)

Serbuk kunyit

Lengkuas (sebesar ibu jari dan dihiris)

Ads

2 keping asam gelugor

Garam

Serbuk perisa

 

Ads

Cara penyediaan:

 

Masukkan ikan tenggiri (terutamanya bahagian kepala) ke dalam periuk.

 

Ads

Masukkan air sehingga isi ikan tenggelam semuanya.

 

Masukkan kunyit hidup, lengkuas dan asam gelugor. Hidupkan api dan masak sehingga mendidih.

 

Setelah mendidih masukkan garam, bahan perisa dan sedikit serbuk kunyit untuk warna.

 

Kecilkan api dan biarkan ia mereneh kira-kira 5-10 minit atau isi ikan masak sepenuhnya.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI