Mungkin ramai yang kurang mengenali ikan tirusan. Ikan dari keluarga gelama ini sekali imbas pun umpama gelama yang besar. Jika korang dapat ikan ni, apa yang korang buat?

Ini merupakan resepi dari pemancing yang tekun menebing demi mendapatkan spesies yang cukup enak dimasak sambal ini.

Bahan-bahan:

 

Ads
  • Seekor ikan tirusan saiz hidangan
  • 1 biji bawang besar 1biji (ditumbuk kasar)
  • 2 biji bawang merah (ditumbuk kasar)
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk kasar)
  • Cili boh
  • Daun kari 7 helai
  • Daun limau purut
  • Sos tomato
  • Sos cili
  • Asam jawa
  • Garam
  • Kunyit

 

Cara memasak

Goreng terlebih dahulu ikan tirusan yang telah digaram kunyit. Goreng sehingga cukup masak atau sehingga garing mengikut selera sendiri.

Ads

Toskan minyak dan biarkan seketika.

 

Sambal kuah

Ads

Tumis bahan yang telah dikisar bersama cili boh dan daun kari.

Bila dah naik minyak, barulah masukkan air asam jawab, sos tomato dan sos cili.

Masak lagi beberapa minit dan perasakan. Kemudian masukkan ikan ke dalam kuali dan ratakan sambal ke serata badan ikan.

Ia sudah boleh diangkat dan dihidangkan dengan nasi panas-panas.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI