Industri ternakan siput sudu di Malaysia kena diteruskan dengan menyediakan permit penternakan dan teknologi lebih baik dari pihak tertentu.
Masalah serangan perosak seperti jenis siput lain yang merosakan siput sudu perlu diatasi dan kempen kualiti logam berat juga perlu dipantau.
Ads
Sampel-sampel siput sudu sering dan perlu diperiksa mengikut jadual berkala untuk mempastikan keselamatan siput sudu dari menjadi makanan toksik kepada manusia terutama dalam kandungan logam berat dan organisma merbahaya.
Ads
Projek menternak siput sudu dilaksanakan dengan memasang tiang atau kayu nibung di dalam laut pesisir pantai disusun dan mengikat tali yang digantung dengan pemberat dalam air laut.
Di kawasan Laut Selat Johor (Tebrau dan Pontian) teknologi terkini menggunakan pelampung plastik dan tali siput sudu digantung di bawahnya.
Ads
Benih-benih siput sudu semulajadi akan melekat pada tali-tali tersebut dan membesar selama 7-10 bulan sebelum diperiksa untuk dituai.
Walaupun musim pembenihan dan penuaian siput sudu berbeza mengikut kawasan dan faktor cuaca, lazimnya musim panas (Januari-Febuari) adalah musim pembenihan dan mula menuai pada Julai (siput sudu kecil) dan September-Disember (Kerang cukup besar). Penuaian juga dijalankan pada luar musim dengan membuat pemilihan pada tali.
Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI! Download seeNI sekarang!
Pokok kulim merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara Asean yang lain.
Ia merupakan pokok malar hijau bersaiz serdahana hingga saiz besar. Mempunyai ketinggian antara 40 hingga 60 meter.
Garis pusat pokok kulim adalah antara 80 cm hingga 150 cm. Nama saintifiknya adalah Scorodocarpus Borneensis Becc.
Pokok ini mengeluarkan buah selari dengan musim durian. Di Sarawak, pucuknya dimakan sebagai ulam.
Buahnya boleh dimakan dan kadang kala digunakan sebagai pengganti bawang putih.
Buah dan rebusan kulit kadangkala digunakan bagi merawat keracunan “antiaris”” (Antiaris toxicaria Lesch.). Hasilan dari buahnya menunjukkan aktiviti antimicrobial.
Kayu pokok kulim digunakan bagi pembinaan serdahana berat hingga berat dikawasan terlindung (contoh: alang, tiang, pintu, rangka tingkap dan lantai), pembinaan jambatan,
pasak di kawasan air masin (dengan kulit dikekalkan), lunas kapal, tiang lombong, tiang eletrik, perkakasan ladang, dan lapik landasan kereta api sementara.
Pokok kulim memiliki pertumbuhan yang perlahan. Di Semenanjung Malaysia, pertumbuhan tahunan keratan rentas (diameter) adalah antara 0.2 – 0.3 cm sahaja.
Pokok terbesar di Semenanjung Malaysia yang berusia 30 – 33 tahun berukuran keratan rentas antara 18 – 29 cm dan setinggi 18 – 21 m.
Pokok Kulim menghasilkan kayu keras berat serdahana hingga berat dengan kepadatan isipadu 645 – 1080 kg/m pada kandungan kelembapan 15%.
Sementara buah kulim pulaa disebut sebagai bawang hutan (Jungle Garlic) oleh orang peribumi. Ia bersaiz antara sebesar buah pinang dan sebesar penumbuk orang dewasa.
Ia mempunyai lapisan luar bertempurung dan isirung yang padu didalamnya. Bau isinya seperti bau bawang putih, malah lebih menyengat daripada bawang putih.
Orang peribumi menggunakan buah ini sebagai perasa di dalam masakan mereka dan kulitnya dijadikan sebagai bahan unik dalam memanggil ikan masuk ke dalam bubu (sejenis perangkap ikan).
Bertitik tolak daripada itulah buah kulim mula dijadikan antara bahan asas menghasilkan umpan untuk memancing ikan air tawar.
Kupang atau kupang hijau merupakan sejenis siput (mollusk) iaitu dari keluarga siput yang popular di kalangan masyarakat Malaysia untuk hidangan istimewa makanan laut. Terdapat beberapa jenis kupang seperti kupang di dalam air laut (Pteriomorpha spp), kupang air tawar (Palaeoheterodonta spp) dan juga sejenis kupang zebra (Heterodonta spp).
Kupang hijau mempunyai kulit keras berwarna hijau coklat yang mengandungi bahagian isi kupang yang berwarna kuning oren dan hitam. Isi kupang akan melekat pada bahagian pangkal cengkerang dengan kuat dan ianya merupakan bahagian isi yang paling sedap dimakan sebagai makanan laut.
Kulit kupang akan terbuka di dalam air dan memerangkap plankton dalam air sebagai makanan (filtering process) dari ianya kecil sehingga membesar.
Benih anak kupang yang melekat pada tali akan berkumpul dan membentuk satu bongkah kupang sehingga seberat 100-300 kg satu tali (bergantung kepada musim dan lokasi).
Pemeriksaan dijalankan mengikut kesesuaian masa di mana kupang yang telah besar boleh dituai sementara yang kecil-kecil dibiarkan untuk membesar.
Pastikan ada giliran menjaga kawasan ternakan kupang pada waktu menuai kerana jika tidak dikawal maka orang lain akan datang menuainya.
Kupang segar bersaiz kecil biasa dijual dari bulan Mac-Jun dan bersaiz sederhana dari bulan Jun-Julai sementara selepas itu kebanyakkannya akan bersaiz besar. Kebanyakannya lebih suka kupang bersaiz sederhana kerana rasa isi kupang lebih manis dan tidak terlalu keras.
Industri ternakan kupang di Malaysia kena diteruskan dengan menyediakan permit penternakan dan teknologi lebih baik dari pihak tertentu. Masalah serangan perosak seperti jenis siput lain yang merosakan kupang perlu diatasi dan kempen kualiti logam berat juga perlu dipantau.
Sampel-sampel kupang sering dan perlu diperiksa mengikut jadual berkala untuk mempastikan keselamatan kupang dari menjadi makanan toksik kepada manusia terutama dalam kandungan logam berat dan organisma merbahaya.
Projek menternak kupang dilaksanakan dengan memasang tiang atau kayu nibung di dalam laut pesisir pantai disusun dan mengikat tali yang digantung dengan pemberat dalam air laut.
Di kawasan Laut Selat Johor (Tebrau dan Pontian) teknologi terkini menggunakan pelampung plastik dan tali kupang digantung di bawahnya.
Benih-benih kupang semulajadi akan melekat pada tali-tali tersebut dan membesar selama 7-10 bulan sebelum diperiksa untuk dituai.
Walaupun musim pembenihan dan penuaian kupang berbeza mengikut kawasan dan faktor cuaca, lazimnya musim panas (Januari-Febuari) adalah musim pembenihan dan mula menuai pada Julai (Kupang kecil) dan September-Disember (Kerang cukup besar). Penuaian juga dijalankan pada luar musim dengan membuat pemilihan pada tali.
Dalam taksonomi pengkelasan saintifik, sotong dikelaskan di dalam kumpulan Cephalopoda, subclass Coleoidea, dan order Teuthida.
Terdapat dua suborders yang utama iaitu Myopsina dan Oegopsina. Oegopsina lebih merujuk kepada kumpulan sotong gergasi atau giant squid.
Teuthidia merupakan order cephalopod terbesar iaitu sekitar 300 spesies di dalam 29 famili.
Para saintis mengandaikan terdapat lebih kurang 200 spesies sotong yang masih belum dikenal pasti.
Secara umumnya sotong mempunyai lapan lengan dan dua tentakel. Ada juga jenis sotong yang mempunyai 10 lengan.
Tentakelnya berfungsi untuk menangkap mangsa dan pegangannya dikukuhkan lagi dengan bantuan lengan.
Setiap lengan dan tentakelnya mempunyai tiup penyedut bulat yang bertindak sebagai penyedut yang menguatkan pegangan.
Lengannya akan membantu menghalakan mangsa ke arah mulut. Kesemua lengannya bersambung terus ke bahagian kepala.
Pada bahagian kepalanya terdapat sepasang mata yang besar. Mata yang besar memudahkan ia untuk mencari makanan dan mengesan musuh.
Sotong agak menyerupai ikan berdasarkan bentuk badannya serta mempunyai sepasang sirip renang di hujung badan.
Gabungan tiub tubuh dan siripnya yang aktif memberikan kelebihan kepada sotong untuk memecut dan berhenti secara tiba-tiba.
Salah satu keistimewaan sotong ialah memiliki pasi atau simpanan dakwat hitamnya. Selalunya sotong memancutkan dakwatnya apabila ia rasa terancam.
Jika pancutan dakwatnya terkena mata, ia akan mengakibatkan pandangan kita menjadi kabur dalam beberapa minit.
Dalam tempoh berkenaan sotong sudah mampu untuk melarikan dari dari musuhnya. Ada spesies sotong yang mampu mengawal pancutan dakwatnya untuk dilepaskan sedikit demi sedikit secara berulang-ulang.
Antara keistimewaan lain sotong ialah kewujudan chromataphores yang membantu sotong untuk menyamar mengikut warna persekitarannya.
Chromataphore juga berfungsi semasa ritual mengawan. Semasa proses menyamar, Chromataphores pada badan sotong akan menghasilkan cahaya maya yang menarik minat ketam dan ikan-ikan kecil untuk menghampirinya.
Majoriti sotong mempunyai panjang badan tidak lebih dari 40cm (24 inci). Giant squid pula mampu mencapai panjang sehingga 14meter.
Sotong yang paling besar mampu mencapai berat sehingga 1,000 paun. Sotong Humboldt yang ganas mampu menyerang ikan jerung untuk dijadikan makanannya.
Sotong bernafas menggunakan insang seperti ikan dan kebanyakkannya mampu hidup selama tempoh lebih kurang setahun.
Sotong suka hidup di kawasan panas dan hanya sedikit hidup di kawasan yang sejuk dan dalam.
Menurut saintis, sotong merupakan satu spesies yang boleh digunakan sebagai penunjuk kepada kualiti air laut. Sotong dikatakan tidak boleh hidup di kawasan yang tercemar.
Kawasan yang mengandungi sotong menunjukkan kualiti air di kawasn berkenaan adalah baik. Sotong hidup secara berkumpulan dan berpindah randah.
Sotong akan mengikuti pola pergerakan makanannya. Ia akan berhenti di kawasan yang selamat dan mempunyai makanan yang cukup.
Sotong juga berhenti di sesuatu lokasi untuk bertelur tetapi tempoh persinggahan berkenaan tidak lama.
Perubahan cuaca terutamanya pemasanan global boleh merencat pertumbuhan dan pembiakan sotong.
Sotong dapat mencerna makanannya dengan baik di kawasan sederhana panas. Pertambahan suhu akan merendahkan kemandirian sotong untuk hidup dan membiak.
Pemanasan global juga akan menghadkan kewujudan makanannya seperti anak-anak ikan, udang dan ketam.
Tahu ke anda bahawa memancing ketika hujan, memberi anda peluang lebih baik untuk menangkap lebih banyak ikan. Memang betul, tetapi ia memerlukan sedikit perencanaan...