Umpan kongkang merupakan umpan daripada usus ayam yang diproses bersama bahan lain.

Umpan kongkang sahaja sudah boleh dijadikan umpan memikat ikan.

Namun dengan campuran pes perisa Original, ia mampu mempercepatkan proses ikan menemuinya sekaligus membahamnya.

 

Bahan-bahan keperluan:

 

Paduan Umpan Kongkang & Pes Original ®

  • Umpan kongkang (umpan usus ayam) yang diproses
  • Perisa strawberi Original
  • Perisa soya Original
  • Roti ban manis

 

Cara penyediaan Umpan:

 

Ads

Langkah 1

 

Paduan Umpan Kongkang & Pes Original ®

Kupas atau buang lapisan atas roti ban manis. Belah roti potato menjadi dua bahagian. Bahagian

atas dipotong dadu sebagai bahan inti manakala bahagian bawah pula dipotong dadu lebih kecil untuk dijadikan bahan kepal menutup inti.

 

Langkah 2

Ads

 

Paduan Umpan Kongkang & Pes Original ®

Sediakan satu plastik kosong. Masukkan kira-kira dua sudu umpan kongkang (buatan sendiri atau apa saja jenama yang ada dijual).

Kemudian masukkan satu penutup perisa strawberi dan satu penutup perisa soya Original.

Sebatikan campuran ini di dalam plastik. Masukkan roti dadu bahagian inti dan goncang plastik sehingga kesemua roti dadu sebati dengan campuran umpan.

Langkah 3

 

Ads

Paduan Umpan Kongkang & Pes Original ®

 

Ulangi langkah yang sama. Hanya kali ini masukkan roti dadu bahagian kepal dan kembungkan plastik supaya roti dan umpan dapat diseratakan dengan sebati.

 

Cara menggunakan umpan:

 

Paduan Umpan Kongkang & Pes Original ®

Gunakan perambut Y dua mata kail tali sulam atau tangsi. Cucuk kedua-dua mata kail dengan beberapa roti dadu yang bersalut umpan perisa campuran (inti).

Gabungkan kedua-dua mata kail tersebut (atau salah satu daripadanya) dan kepal dengan roti dadu (kepal) sehingga menjadi seperti bebola. Sebaiknya biarlah kepalan itu tidak terlalu longgar atau terlalu padat.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI