Nama Penuh: Sariyah bt Saad

Nama FB: Siti Sariyah

Usia: 24 tahun

Lokasi: Perak

 

UMPAN: Ceritakan sejak bila anda mula memancing?

SARIYAH: Saya memulakan hobi memancing sejak 4 tahun lepas apabila saya sering ikut teman lelaki saya yang juga gemarkan aktiviti memancing.

Semua teknik memancing saya belajar dari beliau. Saya start memancing menggunakan umpan hidup (cacing) dan umpan yang digaul (pelet dan perisa) untuk memancing di kolam sebab saya masih tidak lagi menguasai teknik casting.

Jadi saya belajarlah dahulu teknik asas supaya saya senang memahami teknik yang lain, selain memahami ragam ikan.

 

tengok juga Lady Angler – Pengalaman seram memancing Alyn

 

UMPAN: Kenapa anda memilih hobi ini berbanding hobi lain?

SARIYAH: Bila dapat rasakan strike dari ikan! Dari situ gian nak memancing semula. Selain itu, ketenangan yang saya dapat apabila menaiki bot untuk casting di tasik ataupun sungai. Semua masalah dan stress saya hilang.

 

 

UMPAN: Apa rintangan yang dihadapi sepanjang memancing dan apa harapan anda untuk meneruskan hobi ini?

SARIYAH: Ada sekali bila saya tengah sedap memancing ada orang datang dengan selamba tebar jala sebelah tempat saya memancing.

Masa tu perasaan marah semua ada bila lihat manusia yang tak memikirkan orang lain. Bagi mengelak sesuatu berlaku dan sakit hati yang lagi parah, saya mengalah je lah dan berpindah ke tempat lain.

Sekarang saya lebih banyak menggunakan set ultralight berbanding baitcasting kerana feel dia lagi best walaupun hanya strike ikan yang bersaiz kecil.

 

Harapan saya adalah supaya pemancing di luar sana mengamalkan konsep tangkap dan lepas untuk generasi akan datang selain memelihara ikan di perairan sungai supaya tidak pupus.

Selain itu juga saya berharap agar kerajaan atau pun pihak Perhilitan dapat menjalankan penguatkuasaan seperti menyediakan permit bagi memantau pemancing agar mereka lebih peka dan berdisiplin bagi mengelak penangkapan ikan secara berlebihan.

 

 

UMPAN: Ceritakan pengalaman manis & pahit ketika memancing?

SARIYAH: Saya masih ingat lagi ketika saya mula-mula menjinakkan diri dalam memancing, saya disuruh mencari cacing sebab kami akan memancing di sekitar sungai di Perak.

Malangnya saya gagal untuk membeli umpan cacing di kedai. Jadi terpaksalah saya mengorek tanah sendiri untuk mencari cacing.

Masa tu Tuhan je yang tau macam mana perasaan geli saya. Hahahahah… tapi lepas tu dah tak ada perasaan geli lagi untuk pegang cacing ataupun umpan yang lain.

 

Kebanyakan aktiviti memancing saya adalah bersama dengan teman lelaki saya, pernah beliau mengajak saya untuk memacing menggunakan kayak.

Masa tu saya agak teruja sebab saya tak pernah memancing menggunakan kayak. Kami berkayak awal pagi dan untuk pertama kalinya saya rasakan pengalaman memancing menggunakan kayak… sangat tenang, aman dan damai.

 

Pengalaman pahitnya bila kena berpanas dan gigitan nyamuk bila memancing malam. Selain itu, pengalaman yang paling best pada saya la kan, bila dapat strike dari ikan yang bersaiz agak besar (pada pandangan mata saya la) menggunakan teknik casting.

 

 

UMPAN: Pencapaian membanggakan dan apa sasaran anda seterusnya?

SARIYAH: Secara peribadi, dapat menguasai teknik casting, dan mendapat ikan bersaiz idaman adalah satu pencapaian yang membanggakan.

Sasaran saya yang seterunya adalah untuk menguasai bagaimana untuk memancing menggunakan teknik jigging pula.

 

tengok juga Lady Angler – Bibie dah landed tong gas!

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan