Nama Penuh: Siti Fatimah binti Zulkifli

Nama FB: Ismi Siti Fatimah

Usia: 23 tahun

Negeri: Perak

 

UMPAN: Ceritakan sejak bila anda mula memancing?

SITI: Bermula dari usia 8 tahun. Start memancing dekat ban, parit, sungai dan muara. Semuanya hanya untuk suka-suka saja bagi mengisi masa luang.

 

 

UMPAN: Kenapa anda memilih hobi ini berbanding hobi lain?

SITI: Pada mulanya saya ikut ayah angkat saya tengok lembu kat kandang, sambil tunggu ayah halau lembu dengan kambing masuk kandang, saya mengail guna batang sawit.

Guna umpan cacing. Antara hasil pertama ialah haruan, keli, puyu, temekung. Start umur 10 tahun saya mula ke laut bersama arwah tokwan saya ketika hari cuti untuk menangkoi

ketam sesambil memancing spesies muara seperti sembilang, jenahak, duri, ketuka, gelama dan lain-lain.

 

 

UMPAN: Apa rintangan yang dihadapi sepanjang memancing dan apa harapan anda untuk meneruskan hobi ini?

SITI: Bila memancing di laut, ada masa panas terik yang kuat, ribut, alun kuat… bagi bot kecik dah tentu terasa. Kadang saya tumpang berteduh di pondok terapung tengah laut sebelum menyambung semula aktiviti memancing.

Ketika cari umpan pulak antara risiko haiwan berbisa macam ulaq kapak , babi hutan dan benda-benda tajam.

 

 

UMPAN: Ceritakan pengalaman manis & pahit ketika memancing?

SITI: Manis dapat menciptakan rekod sembilang terbanyak dalam masa 1 jam anggaran dalam 12kg. Masa tu menggunakan umpan udang pijak.

Dapat mancing bersama family sebab mak seorang nelayan. Kenangan pahit… bila umpan banyak tapi hasil kurang menggalakkan. Cuaca tak elok… alun kuat… dan banyak lagi kenangan pahit yang sukar untuk dilupakan.

 

 

UMPAN: Pencapaian membanggakan dan apa sasaran anda seterusnya?

SITI: Setakat ni yang paling syok dapat daratkan sembilang, gemang & serta barracuda. Saya tak sasarkan apa-apa pencapaian tinggi dalam memancing ni. Sasaran sebenar saya untuk belajaq banyak lagi kaedah-kaedah memancing.

 

tengok juga (IKON) Lady Angler – Nurul nak memancing seluruh dunia

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan