Pertama, proses yang sama iaitu mencari dan mengumpul buah sawit dalam jumlah yang anda inginkan. Simpan buah sawit tersebut di dalam guni atau karung yang tidak kedap udara dan air boleh keluar dan masuk seperti guni gula atau gandum. Ikat karung akan buahnya tidak terkeluar.
Rendam karung atau guni buah sawit ini di dalam sungai, parit, tali air atau apa saja sehingga tenggelam. Boleh juga letakkan batu atau apa saja supaya guni buah terendam sepenuhnya di dalam air. Jika ingin merendam di dalam bekas yang besar pastikan air yang digunakan bukanlah air paip.
Ads
Selepas direndam selama 2-3 hari (buah dah jadi lembut), ambil kembali guni tersebut dan jemur buah sawit secara terbuka selama satu hari. Hari berikutnya buah sawit ini sudah bleh digunakan sebagai umpan.
Kaedah 2
Ads
Langkah pertama sama sahaja dengan teknik 1 dan 2 iaitu mengumpulkan buah sawit yang masak atau tua. Masukkan buah sawit ke dalam plastik beras atau pampers bayi yang tidak bocor. Sebaiknya masukkan buah separuh penuh atau 3/4 penuh sahaja.
Kemudian masukkan air bersih sama ada air perigi atau sungai tetapi bukannya air paip yang mengandungi klorin. Masukkan air sehingga hampir penuh dan ikat hujung plastik tersebut dengan kemas. Biarkan sawit terendam sepenuhnya di dalam plastik tersebut selama 2 hari.
Ads
Selepas dua hari, buatkan lubang-lubang kecil sekitar 4 inci (1/3 dari paras buah) dari bawah plastik supaya air dapat keluar dan hanya di paras 4 inci ke bawah saja air masih tinggal. Atau hanya 1/3 saja buah yang masih terendam. Biarkan ia diperam selama 3-4 hari lagi. Dalam proses ini kenalah tengok dan picit keadaan buah agar ia tidak terlalu lembik. Selepas dibuangkan air sepenuhnya maka sawit peram ini sudah boleh digunakan.
Cara penggunaan pula, sawit yang teredam lama itu digunakan umpan rasuah ditabur ke lubuk sementara buah yang berada di bahagian itu pula digunakan sebagai umpan cucuk pada mata kail.
Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI! Download seeNI sekarang!
Gabungan bahan perisa dan kelapa boleh dijadikan umpan yang kuat untuk memancing terutamanya ikan patin di kolam air tawar. Berikut merupakan salah satu resepi umpan yang boleh korang cuba. Nak cari bahan keperluan pun tak susah.
Bahan keperluan:
Pelet 920 (2kg)
Strawberi Papa Paste (100ml)
Jus jambu batu merah HLT (100ml)
Esen nenas Makassar (50ml)
Air soya perisa jagung (1 kotak besar)
Mauripan (1 paket)
Air kelapa tua peram (150ml)
Kelapa parut (1 biji)
(Idea asal: Naz Damaift)
Cara penyediaan:
Tutorial 1
Masukkan pelet ke dalam bekas bancuhan yang sesuai.
Tutorial 2
Masukkan separuh kotak air soya perisa jagung ke dalam pelet (gaul sehingga pelet menyerap sepenuhnya air soya tersebut).
Tutorial 3
Masukkan kesemua bahan (kecuali kelapa parut) termasuk baki air soya ke dalam pelet dan gaul hingga sekata dan sebati.
Tutorial 4
Setelah itu masukkan pula kelapa parut dan gaul lagi sekali sehingga sekata.
Tutorial 5
Masukkan pelet ke dalam bekas kedap udara atau plastik yang diikat kejap dan peram selama 3 hari sebelum digunakan di mana-mana kolam pancing air tawar.
Sekiranya anda kreatif dan perlu tetapi gian jugak nak memancing, anda boleh try buat sendiri gewang sesudu berikut. Ikan kalau nak makan tak tunggu gewang mahal-mahal der.
Bahan dan alatan diperlukan:
Tin aluminium
Gunting atau plier
Mata kail
Swivel
Split ring
Paku atau penebuk lubang
Marker pen
Cara menghasilkannya:
Tutorial 1
Guntingkan bahagian bawah tin aluminium. Pastikan gunting tajam dan kuat.
Tutorial 2
Gunting dan kemaskan bahagian tapak tin aluminium.
Tutorial 3
Lakarkan bentuk sesudu atau spoon anda.
Tutorial 4
Gunting tin aluminium mengikut lakaran yang dibuat.
Tutorial 5
Bentuk asas sesudu yang siap dipotong. Anda boleh membuat bentuk berbeza bergantung kepada kreativiti.
Tutorial 6
Tebuk lubang pada bahagian atas dan bawah. Untuk hasil lebih kemas, gunakan penebuk kertas.
Tutorial 7
Pasangkan mata kail dan swivel. Corakkan atau spray spoon anda mengikut kreativiti. Dan siap untuk digunakan!
Tahu ke anda bahawa memancing ketika hujan, memberi anda peluang lebih baik untuk menangkap lebih banyak ikan. Memang betul, tetapi ia memerlukan sedikit perencanaan...