Bahan-bahan keperluan:
- Minyak masak – (1 paket / 1kg)
- Daun Pandan – (10 helai diracik halus)
- Kulit kayu manis – (2 batang)
Cara Proses:
➡ Masukkan 1 paket minyak masak ke dalam periuk di atas dapur.
➡ Kemudian masukkan kesemua daun pandan yang telah diracik halus serta 2 batang kulit kayu manis.
➡ Hidupkan api dan panaskan dengan menggunakan api paling kecil sehingga minyak menggelegak atau mendidih.
➡ Setelah minyak mendidih biarkan sehingga sejuk dan kemudian keluarkan kulit kayu manis.
➡ Masukkannya ke dalam bekas pengisar dam kisar minyak dan daun pandan hingga menjadi halus.
➡ Tapis atau perah bagi mengambil minyak sahaja. Untuk hasil tapisan yang sempurna, gunalah penapis teh kain yang biasa digunakan di kedai-kedai mamak.
Kegunaan minyak pandan wangi
? Ia merupakan minyak terbaik untuk menghasilkan umpan tepung (campuran minyak dan tepung gandum).
? Bagi kaki rohu pula bolehlah campurkan sedikit minyak ini pada roti atau pellet yang dicucuk pada mata kail.