Bahan-bahan keperluan:

 

  • Minyak masak – (1 paket / 1kg)
  • Daun Pandan – (10 helai diracik halus)
  • Kulit kayu manis – (2 batang)

Cara Proses:

 

➡ Masukkan 1 paket minyak masak ke dalam periuk di atas dapur.

Ads

➡ Kemudian masukkan kesemua daun pandan yang telah diracik halus serta 2 batang kulit kayu manis.

➡ Hidupkan api dan panaskan dengan menggunakan api paling kecil sehingga minyak menggelegak atau mendidih.

➡ Setelah minyak mendidih biarkan sehingga sejuk dan kemudian keluarkan kulit kayu manis.

➡ Masukkannya ke dalam bekas pengisar dam kisar minyak dan daun pandan hingga menjadi halus.

Ads

➡ Tapis atau perah bagi mengambil minyak sahaja. Untuk hasil tapisan yang sempurna, gunalah penapis teh kain yang biasa digunakan di kedai-kedai mamak.

 

Kegunaan minyak pandan wangi

Ads

 

? Ia merupakan minyak terbaik untuk menghasilkan umpan tepung (campuran minyak dan tepung gandum).

? Bagi kaki rohu pula bolehlah campurkan sedikit minyak ini pada roti atau pellet yang dicucuk pada mata kail.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI